Има даже и в ивицата Газа в ИзраелХиляди българи получиха на телефоните

...
Има даже и в ивицата Газа в ИзраелХиляди българи получиха на телефоните
Коментари Харесай

BG-ALERT с гафа за тревогата струва 2,1 млн. лв., закъснява с 2 месеца

Има дори и в  линията Газа  в Израел

Хиляди българи получиха на телефоните си вести за паника поради наводнения сред 6 и 8 септември т. година, без значение на кой мобилен оператор са клиенти. Острият тон на натрапчивите есемеси предупреждаваше през час и се спираше единствено от настройката на апарата.

Това обаче бяха туристи, които избраха морето в Гърция. Тогава ураганен вятър и изобилен дъжд наводниха град Волос и покрайнините. Полицията отдели голям регион към планината и морето, десетки изгубиха живота си. По същото време наводняване с жертви се случи и в Царево, само че там никой не беше предизвестен за заплаха по телефона си, тъй като в България такава система още няма.

Съобщенията на гръцките управляващи се получаваха в голям периметър към бедствието. Телефоните на чужденците също са в обсега на системата за ранно предизвестие, каквато няма единствено България от страните в Европейския съюз.

Всъщност системата у нас към този момент е построена. Разбраха го потребителите на един от мобилните оператори у нас късно в сряда, когато получиха известия на телефоните си за паника с текст “Внимание, заплаха! Test, test ” и линк към уеб страницата на системата bg-alert.bg. В паниката от мобилния оператор отхвърлиха да са изпращали известието. Министерство на вътрешните работи първо ги уточни като спедитор, само че по-късно стана ясно, че отговорен е чиновник на частната компания, която работи по контракт за построяването на системата. Консорциумът “СисКод ” е обединяване от две компании с водещ сътрудник “Инфосистемс Интернешънъл ”, чийто притежател Николай Симеонов е представител пред страната. От компанията се извиниха на хората и институциите през пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. По-късно Симеонов изясни, че негов

 

сътрудник е натиснал неверен бутон, 

който задейства известията за действителни кафези в мрежата на мобилния оператор, а не тези, които са за тест. Така хиляди българи научиха авансово и непредпазливо, че системата за предизвестие през мобилните телефони (BG-ALERT) скоро ще бъде тествана в цялата страна. (Виж графика в карето.)

Когато системата проработи, известията ще се изпращат единствено от чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които са обучавани да работят с нея.

Проектът е осъществен с пари по Оперативната стратегия “Околна среда ” за интервала 2014-2020 година Обществената поръчка е оповестена в последния миг – през април 2022 година Възложител е Главна дирекция “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” (ГДПБЗН) в Министерство на вътрешните работи. Прогнозната стойност тогава е 4,4 млн. лева, документи подават 7 консорциума от компании. Печели ДЗЗД “СисКод ” с препоръчана цена от 2,1 млн. лева Договорът е подписан на 27 септември 2022 година Според документите системата би трябвало да проработи до 1 година след контракта, само че планът се забавя.

Системата за предизвестия от рискове по телефона е

 

допълнение към Националната система за ранно предизвестие и обявяване

 

и ще е съвместима с европейската, а главният канал за разпространяване е с технологията за клетъчно лъчение на известия (CBS). Те се предават посредством мобилните оператори. Идеята е да бъдат разпращани известия до всички клиенти, които са в зоната на злополучие или изключителна обстановка. Те ще получават едни вести, а хората в прилежащи региони – други.

Съобщения за паника по телефоните ще се получават при доста рискови обстановки с времето – наводнения, ураганен вятър, снегонавявания, пожари. Предвидено е да се употребява и при биологични, химически, нуклеарна или радиационна повреда, само че и при промишлени и тежки транспортни произшествия. В Румъния да вземем за пример употребяват системата си по граничните региони с Украйна, когато покрай тях има военни дейности.

BG-ALERT ще изпраща известия за предизвестия до мобилните телефони, които поддържат технологията за клетъчно лъчение и са в засегнатия регион или в този, за който се чака злополучие. Известието се появява на екрана предпочитано даже в случай че телефонът е заключен или е задействан беззвучен режим. Придружено е със характерен звуков сигнал и осцилация. Ако апаратът е изключен, предизвестието ще се появи

 

незабавно след включването, само че единствено в случай че заплахата още е дейна

 

Ако е отминала, няма да се изпише на екрана. Няма да се получава при задействан самолетен режим.

Все отново от настройките на телефона може да се забранят сходни вести, само че не е целесъобразно.

В известието ще написа каква е заплахата и ще има рекомендации за деяние. В Гърция да вземем за пример хората покрай наводнените региони бяха призовавани да не пътуват към Волос. В известията ще написа и коя институция ги изпраща, както и къде може да се открие спомагателна информация.

 

Препоръките за дейности за застрашените в региона може да са за евакуация, подготовка за евакуация, заслон на указано място, само че и да се заобикаля визитата на избран регион.

Предвидени са и пет степени за заплаха на събитието – изключителна опасност за живота и имуществото, забележителна, допустима, минимална и незнайна. 

 

Започват във вторник  от Габрово, на 29-и е  националният тест

В деня след грешката с изпращането на известията за паника от изпълнителя на плана оповестиха и датите, на които към този момент действително ще бъде тествана системата. Известията ще се получават на мобилните телефони на български и британски език от 12 до 12,30 ч. Случайно или не, стартират в града на хумора и шегите. Ето графика:

7 ноември – Габрово;

14 ноември – Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен;

15 ноември – Велико Търново, Разград, Русе и Силистра;

16 ноември – Варна, Добрич, Търговище и Шумен;

21 ноември – Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол;

22 ноември – Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град и Софийска област;

23 ноември – Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково;

29 ноември – народен тест в цялата страна.

 

Агенции, общини  и пощите са  клиенти на компанията

“Инфосистемс Интернешънъл ” – водещ сътрудник в консорциума “СисКод ”, работят и с други държавни институции. През август са сключили контракт с “Инфраструктура на електронното ръководство ” за гаранционна поддръжка, а преди този момент и за пазаруване на пакет SMS за мобилно уведомяване, на обща стойност близо 400 хиляди лева

Имат контракт за 1 млн. лева с община Бургас за системата за заплащане за паркиране. От февруари работят по построяването на единна осведомителна система на “Автомобилна администрация ” за 3 млн. лева Община Сливен, АПИ, “Информационно обслужване ”, “Български пощи ” са единствено част от институциите, с които компанията има контракти след публични поръчки. Основните ѝ клиенти са огромни български и интернационалните компании.

 

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР